Gul lyxbil i gatuljus

Gumball 3000 Rally kallas av arrangörerna själva för en lyxbils-roadtrip för miljardärer och kändisar. 2018 går det exklusiva rallyt mellan London och Tokyo, och som vanligt kommer det att följas av hundratusentals fans, både på plats i städerna de passerar på sin färd och på TV och sociala medier. Deltagarna bor på de lyxigaste hotellen och längs färdrutten anordnas beryktade fester. Det kändistäta loppet firar 20-årsjubileum i 2018 och antalet exklusiva bilar som kommer att köra 4-12 augusti är begränsat till endast 100 tävlande.

Gumball 3000-tävlingens historia

Maximilian Cooper, född 1972, engelsk entreprenör, designer och konstsamlare, men också skejtare, BMXare och graffiti-artist, som dessutom med framgång kört i privata stall för McLaren och Porsche fick 1999 idén att bjuda in sina vänner för en road trip genom Europa. Tillsammans med femtio vänner körde han från London till Rimini i Italien och tillbaka. Färden gick bl a genom Paris och Monaco och vinnaren körde en 1963 Jaguar E-type. Med det här loppet ville Cooper skapa ett varumärke som speglade en livsstil som byggde på bilar, konst och populärkultur. Idén fick han från gamla 70-talsfilmer som Gumball Rally och Cannonball.

En dröm går i uppfyllelse

2017 vann cancersjuke David från Sverige tävlingen i kategorin ”the Spirit of Gumball 3000”. Det betyder att man har gjort något speciellt för rallyt. David Persson körde en rosa Ferrari GTC4 Lusso med 900 hästkrafter och maxfart 345 km/tim. Han hade länge drömt om att få köra Gumball 3000, och när han 2012 fick en cancer-diagnos blev drömmen ännu viktigare för honom. 2017 fick han alltså chansen, och med vinsten blev han också automatiskt kvalificerad till 2018 års lopp.

De flesta deltagarna i Gumball 3000 är speciellt inbjudna, men det går att komma med i startlistan ändå, om man kan betala anmälningsavgiften på 500 000 kronor. David Persson blev sponsrad av en anonym Mr X, som också var med i teamet som körde bilen. Det gjorde att David kunde donera de pengar han hade samlat in till startavgiften till Barncancerfonden.

Glamour och hästkrafter

Cooper har verkligen lyckats med sitt varumärke. Gumball 3000 lockar de riktigt rika och de kända. Alla vill vara med och synas. Supermodeller sprider glans på festerna, och det sparas inte på krutet. 2006 flögs bilarna mellan Europa och Asien och sedan tillbaka till Europa igen i tre av de största flygplanen i världen. Och bilarna är spektakulära, med Ferrari F50s, Lamborghinis, Koenigsegg Supercar, Rolls Royce Phantom, Blower Bentley, AC Cobra och många många mer. På festerna lockar de bästa DJs och artister som Snoopy Dogg har uppträtt. Endast det bästa är gott nog för Gumball 3000 Rally.